Grad izmiruje dugovanja nastavnicima u ratama

 

Izvor Kurir Autor: 

Iako su rebalansom budžeta za dva i po puta povećana izdvajanja za obrazovanje, u ovom trenutku nemamo 35 miliona dinara da izmirimo sva ta dugovanja, zbog ćega će ona biti isplaćivanja u ratama, rekao član gradskog veća za obrazovanje, kulturu i informisanje Dragoslav Milošević

Kragujevac,
 

 

KRAGUJEVAC - Gradska uprava Kragujevca u ratama će izmiriti dugovanja zaposlenima u prosveti, na ime naknade za prevoz i jubilarnih nagrada.

Član gradskog veća za obrazovanje, kulturu i informisanje Dragoslav Milošević, izjavio je da je to omogućeno nedavno usvojenim rebalansom budžeta kojim su predviđena sredstva za tu namenu koja ipak nisu dovoljna da bi sva dugovanja odmah bila isplaćena.

"Iako su rebalansom budžeta za dva i po puta povećana izdvajanja za obrazovanje, u ovom trenutku nemamo 35 miliona dinara da izmirimo sva ta dugovanja, zbog ćega će biti isplaćivanja u ratama", rekao je Milošević.

Precizirajući da oko 20 miliona dinara iznose dugovanja na ime naknade za prevoz i za jubilarne nagrada zaposlenim u 33 osnovne škole, a oko 15 miliona dinara za deset srednjih škola, Milošević je podsetio da je rebalans budžeta nedavno usvojen i da se radi na utvrđivanju dinamike i prioriteta isplate tih dugovanja.

"U ovim teškim ekonomskim vremenima tražimo samo malo kompromisa od zaposlenih u obrazovanju", rekao je Milošević i dodao "da bi prosvetni radnici trebalo da vode računa i o deci i da ne treba da štrajkuju".

Milošević je kazao i da su dva razloga zašto se isplata naknade za prevoz i jubilarnih nagrada duguje za period od 2007. do 2010. godine, objašnjavajući da je reč o, kako je rekao, retroaktivnim dugovanjima.

"Prošle godine smo sa Unijom sindikata prosvetnih radnika Srbije dogovorili da se zaposlenim u obrazovanju umesto mesečne karte isplaćuje naknada za prevoz, to je jedan razlog. Drugi razlog je što su, novim Zakonom o osnovnim sistemima obrazovanja i vaspitanja, koji je donet prošle godine, jubilarne nagrade u obavezi da isplate lokalne samouprave", objasnio je Milošević i dodao da su posle toga zaposleni tražili retroaktivnu isplatu, na koju i imaju pravo.

Zaposleni u Drugoj kragujevačkoj gimnaziji od juče su u štrajku tražeći isplatu naknada za prevoz i jubilarnih nagrada, zbog čega su časovi, u obe smene, skraćeni na 30 minuta.

 

beotel   netpro