Kraj agonije u Centru za strna žita?

Autor / izvor: Tanjug

Protest zaposlenih u centru za strna žita (Foto: Šumadijapress)

Protest zaposlenih u centru za strna žita (Foto: Šumadijapress)
Štrajkački odbor Centra za strna žita trebalo bi u toku dana da donese odluku o prekidu tog vida protesta, budući da je postignut dogovor sa resornim ministarstvom.

Predsednica Samostalnog sindikata u tom Centru Ljiljana Mijailović u izjavi Tanjugu je rekla da je rukovodstvo Centra postiglo dogovor sa resornim ministarstvom, ali jedan broj štrajkača insistira da se blokada prekine tek pošto zaposlenima bude uplaćena plata.

Da li ćemo prekinuti blokadu Okruga i štrajk nastaviti u jednoj od prostorija, ili ćemo prekinuti i blokadu i štrajk odlučićemo u toku dana, najkasnije sutra - rekla je Mijailović.

Prema njenim rečima, rukovodstvo Centra za strna žita juče je potpisalo ugovor s predstavnicima ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o realizaciji plana održivog razvoja te naučno-poljoprivredne ustanove, a koji je uradilo poslovodstvo.

– Tim ugovorom garantuju se sredstva na mesečnom nivou, odnosno privremeno finansiranje Centra, a s druge strane, Centar treba da poveća proizvodnju i da posluje na ekonomskim osnovama – rekla je Mijailović.

Naglašavajući da je tim ugovorom predviđeno da zaposleni dobiju jednu platu i da im se overe zdravstvene knjižice, Mijailović je navela da je jedan broj štrajkača protiv prekida blokade dok im plata ne bude uplaćena.

Od 51 zaposlenog u Centru za strna žita od 8. aprila štrajkuje njih 44, tražeći isplatu 14 zarada, overu zdravstvenih knjižica i uplatu penzijskog osiguranja za 2011. i 2012. godinu.

Zbog njihove blokade zaposleni u Okrugu, među kojima i inspektori republičkih inspekcija, nisu mogli da rade mesec dana.

Načelnik Okruga Zoran Rajović je rekao “da su inspektori uprkos blokadi izlazili na teren i pravili zapisnike, ali nisu mogli da donose rešenja, zbog nemogućnosti da se pečatiraju ti dokumenti”.

 

beotel   netpro